La ce ne trebuie Biologia? Treptele cunoașterii-treapta 4.

spooky-817

“Ce poate fi mai curios decât faptul că mâna omului, formată pentru a apuca, cea a cârtiţei pentru a săpa, piciorul calului, aripa delfinului, şi aripa unui liliac, să fie construite după acelaşi tipar, şi să includă aceleaşi oase, în aproximativ aceeaşi poziţie?” Charles Darwin 

Urcăm încă o treaptă pe scara cunoașterii…este treapta autocunoașterii. Dacă ne punem întrebări de genul “Cum și de ce am apărut în această lume?”, “Ce este viața?”, “Cum de există viață?”, ” Ce face ca ceva să trăiască?” Biologia ne va da răspunsurile cele mai apropiate de un adevăr obiectiv, așa cum demonstrează știința.

Biologia se ocupă cu studiul asupra vieții și caută răspunsurile existențale ale omenirii.

Ei bine, biologia unei ființe umane sau a oricărei ființe, se bazează pe interacțiuni moleculare, interacțiuni între atomi, mai exact –chimie.

De exemplu, acum pot scrie acest articol datorită unor interacțiuni chimice extrem de greu de imaginat care au loc chiar în această secundă, în interiorul meu, ce fac posibilă realizarea unui material ce ajută sa demonstreze cât de importantă este știința în cunoașterea lumii din jur.

Revenind la întrebarea noastră “Ce face ca ceva să trăiască?”,  ființele vii transformă energia dintr-o formă în alta. Se folosesc de energie spre a crește, spre a se schimba, spre a se reproduce.

Bine, bine dar cum fac asta? Privim în jur și ne întrebăm, cum putem sa mâncăm pizza, cum de putem alerga, cum de putem gândi, cum ne putem mișca liberi? De unde vine toată energia aceasta? Cum de avem atâtea în comun cu copacul de la fereastra noastră sau cu furnica pe care am scos-o afara? Care este rolul energiei în viața noastră ? Ce este AND-ul și cum de conține el atâtea informații?

Prin biologie descoperim că celula este cheia întrebărilor de mai sus.

Biologia este una dintre cele mai complexe știinte deoarece aceasta se bazează pe chimie care se bazează pe fizică și știm deja că fizica se bazează pe matematică.

Mai departe din biologie putem construi știinte precum psihologie si economie demonstrate și ele prin matematică desigur.

Vedeți voi, nouă ne trebuie toate aceste științe pentru a căpăta o conștiența profundă asupra   realității pe care o trăim. Scara aceasta a cunoașterii, este însăși scara vieții. Cu fiecare treaptă pe care o urcăm, atingem puncte ce ne permit să privim viața ca un tablou panoramic ce se dezvăluie din ce în ce mai mult, ca atunci când urcăm spre a avea o privire de ansamblu asupra lumii.

Viața ne-a fost oferită în două coordonate, spațiu și timp. Timpul trece oricum și este limitat, spațiul pe care îl parcurgem este opțional. Noi alegem într-un final cât de sus vrem să urcăm în timpul ce ne-a fost dat.

Pe această scară, niciuna dintre trepte nu este mai importantă ca cealaltă, fiecare se ocupă cu studiul unor întrebări fascinante la care oamenii caută răspunsuri. Chimia construiește modele de înțelegere pentru noi la o scală și la o viteză adaptate puterii noastre de observație. Bazându-ne pe ele putem face predicții.

Au existat oameni care ar fi făcut orice acum 100 de ani să afle răspunsuri la întrebări ce-i măcinau, răspunsuri care azi se găsesc în orice carte de știință gata să fie răsfoită oricând, de oricine.

Au existat mistere pentru care s-ar fi plătit orice preț spre a fi dezlegate, mistere care azi iși găsesc explicații și pe buzele copiilor de grădiniță.

Iar la final, gândiți-vă câte trepte mai avem de urcat, pentru că nu există lucruri deplin cunoscute ci doar parțial descoperite.

Avem însă un START puternic pe care sa ne bazăm în aventura noastră ancestral-cosmică și o combustie puternică- curiozitatea.

Hrănindu-ne curiozitatea cu curiozitate, privind mereu întrebător în jur, simțind universul și întregul său mister ce ne înconjoară, ajungem să studiem știința nu așa cum credeam  că ar trebui studiată ci îmbrațișând-o clipă de clipă în profunzimea firii noastre răscolite etern de întrebarea Shakespeariană “ A fi sau a nu fi”

Cu drag de știință,

Andreea M. Stoica

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s