La ce ne trebuie chimia? Treptele cunoașterii-Treapta 3

13237586_10153682773093177_2001805025218484377_n

“Spiritul cel mai pătrunzător, înaintea căruia, se va deschide posibilitatea de a supune nu tabele, ci planete, este spiritul liber de cercetare umană. Crede doar în acesta.” Dimitri Ivanovici Mendeleev

Înainte de a urca mai departe pe scara cunoașterii aș vrea să stabilim un lucru: atunci când “ceva” ni se pare miraculos sau straniu, se întâmplă în primul rând din cauza propriei noastre ignoranțe

Așadar, un răspuns important la întrebarea de mai sus ar fi acela al responsabilității noastre vis-a-vis de evoluția fiecăruia în viață. Putem trece prin aceasta ca rața prin apă sau putem să ne deschidem ochii, să ne desfundăm urechile și mai ales să ne punem la treabă neuronii depășind ignoranța ființei pasive ce se mulțumește fără sa-și pună întrebări cu cele mai superficiale soluții la problemele universale ale condiției umane.

Înțelegând așadar utilitatea treptelor anterioare discutate, matematica si fizica, urcăm mai departe pe o treaptă mai sus-chimia.

Este rândul intrebării la care noi toți ne-am gândit cel puțin o dată în viață. “La ce ne trebuie chimia?”mai ales dacă nu avem nicio intenție să urmăm cariere în domeniu.

Păi așa interesant se întâmplă lucrurile în viața asta încât dacă ne-am prins că absolut tot ceea ce ține de realitatea noastră ( atenție, realitate)  poate fi cuantificat în matematică și   înțeles prin fizică, trebuie să  înțelegem și creația acestui tot.

Din ce este creat tot ceea ce ne înconjoară și cum evoluează toate lucrurile din jur?

Știm toți cât de geniale sunt construcțiile Lego…acele mici cărămizi colorate pot forma orice lucru pe care imaginația noastră îl închipuie. Cam așa stau lucrurile și cu universul nostru, există aceste mici cărămizi care nu se numesc Lego ci atomi responsabili cu construcția tuturor lucrurilor, ființelor pe care le vedem și materiei vizibile sau invizibile.

Prin chimie ne putem folosi de matematică si fizică spre a înțelege cum toate aceste cărămizi de “Lego” atât de diferite între ele, formează atâtea fenomene.

Haideți să vedem cum se leagă până acum cele 3 științe chimia, fizica,matematica.  De ex o ecuație chimică a combustiei reprezintă o formulă matematică a modului în care  atomii (bucățile mici de Lego) de hidrogen interacționează cu cei de oxigen spre a produce multe energie. Energia este unul unul dintre cele mai importante concepte fizice descoperite de om conform wikipedia. Deși este atât de des formulată în cuvinte sau în ecuații, energia rămâne un mister fizic abstract formulat însă perfect logic, matematic, în celebra egalitate E(energia)=M(masa)C2(viteza luminii la pătrat) și inexistent fără implicațiile diferitelor reacții chimice ce pun în mișcare lumea.

Revenind la noțiuni pământești aflate în imediata apropiere, vă invit să admirați câteva opere ale chimiei: noi țesături din fibre sintetice, hârtia cărților pe care le citim, filmele proiectate la cinema, benzina care pornește motorul mașinii cu care mergem la birou/școală/club (exact ce povesteam puțin mai sus), parfumul pe care îl dorim în secret, medicamentele atât de discutate pe rețelele de socializare dar fără de care oamenii și azi ar mai fi murit la vârste tinere.

Este chimie, nu magie! Până și suferința din dragoste sau din contră fericirea cea mai profundă a legăturii dintre oameni se datorează chimiei și reacțiilor sale chimice. Chiar și stările noastre zilnice se datorează sau din contră sunt cauzate de implicațiile chimice din organismul nostru iar când savurați cu poftă o porție de sarmale cu mămăligă tot chimie se numește, la fel când aflați soluția pentru cea mai potrivită cură de slăbit.

Așadar, să ne întrebăm la ce bun chimia este similar cu a ne întreba la ce bun trebuie să cunoaștem viața în esența sa cea mai profundă, la ce ne folosește să înțelegem emoțiile care ne încearcă și ce rost au toate simțurile cu care ne-a înzestrat natura. O astfel de atitudine se numește ignoranță si este cea mai mare frână în calea ascensiunii omului în universul care l-a creat.

Treapta următoare pe care vom urca : Biologia. Treapta anterioară de pe care am pășit fizica.

Între timp vă invităm la cea de-a IV-ediție SCIKiDS Festivalul Științei. Tema acestei ediții este Lumea în mișcare : Vechi și Nou în Știință!

Cu drag de știință,

Andreea M. Stoica

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s