La ce ne trebuie Fizica? Treptele cunoașterii-Treapta 2.

spooky-791

“A explica natura în totalitate este o sarcină mult prea dificilă pentru un singur om, sau chiar pentru o generaţie întreagă. Este mult mai bine să descoperi puţin, dar sigur, şi să laşi restul pentru cei care vor veni după tine, decât să explici toate lucrurile prin presupuneri, fără a fi sigur de nimic.” Isaac Newton

Continuăm șirul de întrebări vis-a-vis de motivele pentru care noi toți ar trebui să fim preocupați de știință. La ce ne trebuie nouă Fizica ? Când eu mi-am pus această întrebare nu mi-a răspuns nimeni atât de simplu : “Dragă fată, fizica este știința tuturor lucrurilor din jurul tău, gândește-te și tu la ce ți-ar putea folosi!”. Cum să vă spun, întotdeauna fizica mi-a părut o chestie elitistă pentru oamenii care din naștere au anumite date spre a o înțelege. Mi-au trebuit 30 de ani ca să descopăr că…..fizica nu este deloc o știință elitistă…este știința tuturor oamenilor. Ne aparține prin drept de naștere în acest univers. Este dreptul, ba nu, obligația noastră de ființe inteligente, să înțelegem sensul nostru pe acest Pământ și în acest context în care ne aflăm.  Păi cum putem înțelege mai bine aceste lucruri fără a ne pune întrebări precum : ” De unde venim?”, “Cum a apărut Universul?”, ” Unde se îndreaptă evoluția universului”, ” Din ce suntem noi alcătuiți?”, “Cum este structurata realitatea noastra la cel mai de baza nivel?”, “Din ce este formata materia care ne înconjoară?”

Aceste întrebări sunt fundamentale și în prezent se află pe buzele tuturor copiilor de grădiniță. Nu este vina noastră dacă nu avem răspunsuri la ele atunci când ne naștem dar cu siguranță este vina noastră daca nu încercăm să le aflăm până murim.

  Fizica poate face lumină în toate aceste chestiuni. Fizica se folosește de matematică spre a explica toate fenomenele universului. Cu ajutorul acestei trepte trimitem rachete in spațiu și construim zgârie nori. In esență este vorba despre a încerca să ne explicăm complexitatea universului, să putem face predicții a ceea ce se poate întampla într-un viitor bazându-ne pe idei simple.

După ce înțelegem că matematica este limbajul cosmic universal în orice punct din acest univers, putem urca o treaptă mai sus, treapta acestor preocupări. Preocupări ce au găsit răspuns de-a lungul anilor, sutelor și miilor de ani.Răspunsuri care azi se află la o carte distanță de noi dar pe vremuri au fost necesare generații de frământări și sacrificii.

 Cand ne propunem sa descoperim fizica vom afla că totul capată sens începand cu Isaac Newton. Începem să înțelegem practic lumea, asa cum Newton a înțeles-o. De ex, el a înțeles că lucrurile nu cad pe pământ doar pentru că pur și simplu cad ci pentru că există o forță care acționează asupra lor, aceeași forță care ne ține pe scaune atunci când stăm pe facebook , când mâncăm sau când ne facem temele . Este chiar aceeași forțaăcare ține Pământul lângă Soare și Luna lângă Pământ. Înțelegând asta, Newton a descoperit una din cele 4 forte ale universului- Gravitația, cuprinzând-o într-un șir de legi- Legile lui Newton, legi care au adus explicații precise unui cadru foarte larg de fenomene până atunci curioase.

Înaintând în vremuri, oamenii au fost atrași de dimensiunile cât mai mici ale universului, astfel încât au ajus să descopere Mecanica Cuantica prin Max Planck ,urmat apoi de îndrăgitul Albert Einstein cu limba lui scoasa pe-afară în timp ce descoperea viteza luminii, o viteză de neegalat de nimic altceva. Datorită lui am aflat relativitatea și faptul că universul este cu mult mai curios, mai misterios și mai fascinant decat ne-am imaginat vreodata

Matematica este treapta de bază pe scările cunoașterii deoarece reprezintă limbajul universal al acestora, fizica, următoarea treaptă reprezintă pilonul de bază a tuturor celorlalte științe. Treapta următoare pe care vom urca : Chimia. Treapta anterioară de pe care am început să urcăm scara cunoașterii Matematica

Între timp vă invităm la cea de-a IV-ediție SCIKiDS Festivalul Științei. Tema acestei ediții este Lumea în mișcare : Vechi și Nou în Știință!

Cu drag de știință,

Andreea M. Stoica

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s