La ce ne trebuie nouă matematica? Treptele cunoașterii-Treapta 1

La ce ne trebuie nouă matematica? Treptele cunoașterii-Treapta 1.

spooky-788

“Cea mai frumoasă experiență pe care o putem avea este misterul. Este emotia fundamentală care reprezintă leagănul artei și științei adevarate.” Albert Einstein

Întrebarea din titlu este una des întâlnită pe buzele adolescenților și de multe ori se strecoară chiar și prin gândurile adulților. Este poate întrebarea care, lipsită de un răspuns convingător, împinge căutarea umană în direcții iluzorice, mistice și nu de puține ori conspiraționiste. Asta pentru că golul provocat de necunoaștere tinde să se umple cu răspunsuri superficiale și fără acoperire profundă. Ați ghicit de ce? Pentru că matematica este știința care până la urmă separă apa de ulei mai exact realitatea de iluzie în cel mai simplu mod cu putință și fără niciun drept de apel: ecuația și demonstrația cu cifre.

Matematica se află la cel mai pur nivel al universului nostru, este baza tuturor lucrurilor știute și neștiute. Ea studiază idei ce pot fi independente de ceea ce observăm sau experimentăm. Din acest motiv, există sau nu dovezi, ce afirmă sau infirmă diferite ipoteze sau credințe. V-am zăpăcit, nu-i așa? Pe scurt, toate năzbâtiile pe care le citiți pe net în legătură cu tot felul de ipoteze care mai de care mai atrăgătoare înclinațiilor noastre filosofice, rămân până la proba contrarie… năzbâtii. Proba contrarie fiind întotdeauna formulată într-un dans al cifrelor la stânga și la dreapta unui egal.

În același timp daca am ajunge sa comunicăm cu o altă ființă inteligentă din spațiu, complet diferită de noi, matematica ar putea fi limba comună deoarece chiar daca percepem lumea in mod diferit si chiar daca gândim diferit din multe puncte de vedere, matematica poate fi limbajul universal .

Așadar dacă va intrebati “ La ce îmi trebuie mie matematica?” ar fi bine să luați în calcul faptul că numai așa putem cunoaște structurile universului în cel mai profund fel și numai așa vom putea purta discuții inteligente cu alte specii cosmice.

Toata știinta ulterioară cum ar fi fizica, chimia, biologia, cele mai complexe fenomene care au loc in jurul nostru, fie că privim spre alte galaxii sau numărăm valurile mării, fie că exclamăm cu bucurie reușita unei reacții chimice în laborator sau studiem microscopic țesuturile vii, totul, se traduce și se reduce într-un final la o singura și simplă formulă matematică.

Ne putem întreba la nesfârșit la ce bun matematica, nu întrebarea este problema ci înțelegerea răspunsului său, o înțelegere care fie ne va oferi o perspectivă mioritică asupra vieții pe care o trăim, fie ne va transforma în proprii noștri creatori, asumați, cu picioarele adânc înfipte în pământul pe care ne-am născut și cu fruntea curajos înalțată spre stelele din care am pornit marea noastră aventură.Treapta următoare pe care vom urca : Fizica!

Între timp vă invităm la cea de-a IV-ediție SCIKiDS Festivalul Științei. Tema acestei ediții este Lumea în mișcare : Vechi și Nou în Știință!

Cu drag de știință,

Andreea M. Stoica

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s