Legenda Usturoiului

Doresc să împărtășesc cu voi o legendă foarte frumoasă pe care am gasit-o prin paginile internetului. Aceasta este un strop de esență romantică a binefăcătorului usturoi.

” Povestea spune că într-un sat din Moldova trăiau doi oameni sărmani dar fericiţi,  pentru că aveau o copilă frumoasă şi isteaţă la care ţineau mai mult decât la ochii din cap.

Într-o zi nefastă, fata li se îmbolnăvi şi cum ei nu aveau bani pentru leacuri, stăteau şi priveau neputincioşi la fetiţa lor, care trăgea să moară. Când îşi pierduseră aproape orice speranţă de vindecare, la uşa lor bătu o bătrâna care le ceru o cană cu apă şi un colţ de pâine. Miloși de fel, cu tot necazul greu prin care treceau, o primiră-n casă şi o ospătară cu tot ce aveau ei mai bun prin cămară. Bătrâna, care era, pare-mi-se, o zână bună ce voia să încerce firea oamenilor, văzu cum stă treaba, le mulţumi de primire şi le dădu în dar o plantă necunoscută de ei. Îi învăţă de asemenea, cum să pregătească din ea un leac pentru boala fetei. La plecare, baba le mai spuse: „în rădăcina asta stă soarta fetei voastre !”.

Mama pregăti repede leacul şi, la puţină vreme, copila se înzdrăveni.

Amintindu-şi de cuvintele babei, cei doi soţi plantară restul bulbului în grădină şi-i puseră numele de usturoi, pentru că-l gustaseră şi văzuseră că ustură.

Au trecut ani buni de atunci. Fata a crescut, facându-se o codană frumoasă, la vârsta măritişului. Cam la acea vreme, un fiu de crai poposi în satul cu pricina. Sătenii îl primiră cu mese îmbelşugate şi se grăbiră care mai de care să-i intre în voie. Fata noastră, deşi săracă, se gândi să gătească şi ea nişte bucate ca să se ducă să-l întâmpine pe prinţ. Mama ei o sfătui să pună şi usturoi în mâncare şi ea aşa făcu. Apoi se duse la locul unde era sărbătorit crăişorul. Acesta gustă din toate felurile, dar cel mai mult îi plăcu mâncarea fetei sărace. E drept că-i plăcu şi fata ! Peste noapte, trecu pe la casa ei şi o ceru de nevastă…

Astăzi, usturoiul a devenit un cunoscut tămăduitor „băbesc” al bolilor copilăriei, iar dacă prepari cu el felurile de mâncare, cine ştie ?.. poate îţi găseşti şi ursitul.”

Iulian Ghervas – Usturoiul – Legende, savoare, sănătate – Cartea de buzunar

Mulțumesc, dacă ți-a plăcut te invit să citești și “Usturoiul (Allium Sativum)”

Cu drag de știință,

Andreea M. Stoica

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s