Ceapa și foile de lacrimi

Îmi place să gătesc pentru cei pe care-i iubesc….asta pentru că fără hrană nu am putea trăi și atunci pe lângă aer și apă, aceasta devine neprețuită in viața unui om. Așadar, zic “Să-i dam Cezarului ce-i al Cezarului” și să ne bucurăm de aceasta minune, nu intâmplător, atât de strâns legată de viață.

Fiecare dintre voi probabil că a urmat parcursul realizării unei rețete. Seamănă cu un experiment științific la sfârșitul căruia poți trage câteva concluzii. Ați remarcat insă că de multe ori dincolo de procedurile tehnice și respectarea cantităților întocmai, există ingrediente ascunse ce condamnă sau din contra asigură succesul produsului nostru final!? Puteti ghici despre ce este vorba !?

Avem rețeta in față, ingredientele asemenea, totul este pregătit și noi gata de start, exact, noi …..avem și noi câteva ingrediente…emoționale care nu sunt la vedere dar care încununează rezultatul muncii noastre.

De fiecare dată când amestecăm aluatul unei plăcinte, iar și iar….putem spune ca amestecăm sentimentele noastre cele mai profunde, de fiecare dată când tăiem in cubulețe, legumele colorate, transmitem energia noastră in perfecțiunea cu care facem acest lucru, de fiecare dată când tocăm ceapa….ei bine totul devine revelator, pentru că ceapa are puterea de a scoate la suprafață lacrimile ascunse ale unor trăiri reprimate in cotidian sau și mai și….poate avea un efect educativ asupra celor mai puțin simțitori în ale vieții.

Am devenit sentimentali, foarte bine, este frumos și deloc intâmplător să fim sentimentali….ce-ar fi umanitatea fără sentimente….ce-ar fi viața fără ceapă !?

Sentimentele au și ele explicatților lor știintifice, aș vrea însă să ne oprim acum la ințelegerea științifică a fenomenului “lacrimi” cauzat sau datorat ( dupa situatie) cepei.

Iată ce spun chemistry.about.comhowstuffworks :

Atunci când tăiem ceapa, distrugem celulele din care aceasta este formată. Aceaste celule au un conţinut format din enzime  (proteine sau proteide, substanțe care catalizează – încetinesc sau grabesc dupa caz- reacțiile biochimice din organism, avînd un rol esențial în biosinteza și degradarea substanțelor din materia vie, întîlnindu-se în toate organismele animale, vegetale și în microorganisme) si din sulfoxizi aminoacizi (când cepele cresc, extrag sulful din sol ce în combinaţie cu aminoacizi“cărămizile” cu care se construiesc moleculele proteinelor-formează sulfoxizi aminoacizi pe care-l eliberează).

Enzimele  interacţionează deci cu aminoacizii formând acid sulfenic care la rândul lui se transformă rapid într-un gaz volatil ce se răspândește prin aer intrând în ochii noştrii, interacţioneaza apoi cu umezeala lor, dând naştere la o formă uşoară de acid sulfuric. Odată ce terminaţiile nervoase din ochi receptează înţepăturile, se produc lacrimi reflexe ce încearcă să elimine acidul sulfuric din ochi.

Reacția noastră spontană este aceea de a ne șterge ochii cu mâna insă acest lucru va intensifica starea deoarece pe mână avem deja gazul volatil eliberat de ceapă.

Ca să evite această situație “usturătoare” și “înlăcrimată” prin care am trecut toți, oamenii au căutat și găsit soluții care să contracareze efectul “emoțional” al cepei. Eu, din contră, aș recomanda cel putin 1 dată pe săptămâna tocat la ceapă, persoanelor mai puțin emoționale care fac ravagii in viețile noastre, în acest fel vor putea simți uneori usturimea lacrimilor….fie ele  și reflexe.

Mulțumesc, dacă ți-a plăcut te invit să citești și  “De ce ne place #selfie”

Cu drag de știință,

Andreea M. Stoica

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s